Bölüm Başkanı Mesajı

Sevgili Öğrenciler ve Değerli Ziyaretçiler,

Kimya mühendisliği, kimya bilimi ile matematik, fizik, biyoloji ve ekonomi bilimlerini kullanarak endüstriyel ham maddelerin ya da kimyasalların daha kullanışlı ya da değerli formlara dönüştürüldüğü proseslerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgilenen, engin ve çok yönlü bir mühendislik dalıdır. Kimya mühendisliğinin esası, hammaddelerin insanlığa faydalı ürünler haline dönüştüğü süreçlerin tasarımı, kurulması ve işletilmesi ile endüstriyel, teknolojik ve çevresel problemlerin çözümlenmesidir.

Kimya Mühendislerinin çalışma alanları genel olarak kimya ve petrokimya endüstrisi, savunma sanayii, ilaç ve biyoteknoloji, plastik, doğal ve sentetik elyaf, gıda ve içecek, temizlik ürünleri, yakıt ve enerji, atık arıtımı, kağıt, otomotiv, elektronik, boya, cam, seramik, sondaj ve tetkik, metal ve kaplama, proses kontrol, medikal enstrümanlar ve yapay organlar, teknik satış, danışmanlık, eğitim ve araştırma, finans, devlet sektörü ve üniversiteler şeklinde sıralanabilir. Günümüzde kimya mühendisi yeni malzemelerin yanı sıra biyoteknoloji, nanoteknoloji, yakıt pili teknolojisi vb. ileri teknolojilerin geliştirilmesine de öncülük etmektedir.

Lisans eğitim programımızın amacı araştırmacı; tasarımcı olmasının yanı sıra yeni projeler geliştirebilen, ekonomik analiz yapabilen, yarışmaya açık, yaşadığı çevreye duyarlı ve sürdürülebilir kalkınma anlayışına sahip Kimya Mühendisleri yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda lisans programımızda temel mühendislik derslerine ek olarak, çok geniş yelpazede teknik ve sosyal seçmeli dersler verilmektedir. Her ne kadar sınıfta çok fazla teori öğrenmiş olsalar da, bir kimya mühendisinin gerçek dünyadaki uygulamalarla ilgili bilgilerinin çoğu iş başında eğitim kaynaklıdır, bu nedenle staj ve pratik deneyim gereklidir. Bunu sağlamak için sektörel eğitim programı (BTÜ-SEP) uygulanmaktadır.  BTÜ-SEP programı sınıf/laboratuvar dersleri dışında, ilgili sektörle ortak projelendirilmiş, birlikte yönetilen ve işyerinde uygulanan bir eğitim modelidir. Bu modelde öğrencilere, okulda öğrendiği temel akademik bilgileri ve kavramları sahada tanıma ve uygulama fırsatı sunulur. 

Ulusal ve uluslararası standartlar uygun olması için Kimya Mühendisliği programı ulusal ve uluslararası akreditasyon (ABET ve MÜDEK) kuruluşlarının kriterlerine göre hazırlanmıştır. Bölümümüzde dersler, modern kimya mühendisliği eğitimindeki son gelişmeler ile sanayinin gerekleri göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Öğretim programlarına hazırlanma sürecinde kimya sektöründe tecrübe sahibi sanayici ve üst düzey yöneticiler, öğretim üyeleri ve öğrenci temsilcilerinden oluşan Bölüm Danışma Kurulu’ndan yararlanılmaktadır.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemiz bünyesinde yer alan Kimya Mühendisliği Bölümümüz 2013-2014 eğitim-öğretim yılında öğretime başlamıştır. Eğitim dili Türkçe olup, ayrıca dil seviyesi İngilizce için yeterli olmayan öğrencilerimiz Yabancı Diller Yüksekokulunda bir yıl seçmeli hazırlık programına katılabilmektedir.

Öğrencilerimizin teknik ve sosyal alanlardaki gelişimlerine katkı sağlamak üzere Farabi gibi ulusal ve Erasmus ile Mevlana gibi uluslararası öğrenci değişim programlarından etkin olarak faydalanılması öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Ayrıca kendini daha iyi yetiştirmek isteyen öğrencilerimiz için Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemiz bünyesinde yer alan farklı alanlarda çift ana dal ve yan dal yapma fırsatları da mevcuttur.

Ülkemizin en önemli sanayii şehirlerinden birinde bulunan Bursa Teknik Üniversitesi bünyesinde yer alan bölümümüz yüksek nitelikli akademisyen kadrosu ve fiziki altyapısı ile stratejik sanayi kollarında ciddi çalışmaların geçekleştiği ülkemizde Kimya Mühendisliği alanındaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerine katkı sağlayarak, mesleki sorumluluklarının farkında olan ve topluma hizmet etmek için çabalayan sizlerin gelişimine önemli ölçüde çaba sarf edecektir.

 

Saygılarımla

Bölüm Başkanı