Tercih Yapacak Adayların Dikkatine! - Bölümümüz Hakkında Merak Ettikleriniz!

Bölüm Tanıtım Filmi:

https://www.youtube.com/watch?v=4YjUbu7U5Rs&ab_channel=BT%C3%9CBursaTeknik%C3%9Cniversitesi

BTÜ Fizik Bölümü Ne Zaman Açıldı?

BTÜ-Fizik Bölümü 2017 yılında açılmış olup, hali hazırda bünyesinde Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora programlarını barındırmaktadır. Bölümümüz lisans programı 2021 yılı Haziran ayında onay alarak hızla 2021-2022 öğrenci yerleştirmelerine yetiştirilmiştir. Bu sene 1., 2. ve 3. sınıf öğrencilerimiz mevcuttur. 

BTÜ-Fizik Bölümü Akademik Kadrosu

Bölümümüzde 3 Profesör, 2 Doçent ve 3 Dr. Öğr. Üyesi ve 2 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 10 kişi görev yapmaktadır. Bölüm akademik kadrosu oldukça genç, aktif, dinamik ve ilk günkü heyecanla hem eğitim öğretim faaliyetlerini yürütmekte hem de akademik çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Bunun yanı sıra Fizik Bölümü’nde yer alan öğretim üyelerimiz oldukça geniş bir çalışma alanına sahiptirler. Akademik kadromuzun bu profili yerleşecek öğrencilerimizin yetişmesinde ve kendilerine bir rota belirlemelerinde oldukça etkili olacaktır. Bölümümüzde Nükleer Fizik, Atom ve Molekül Fiziği, Katıhal Fiziği ve Yüksek Enerji ve Parçacık Fiziği alanlarında çalışmalar yürütülmektedir. Bölümümüz akademik kadrosu mevcut haliyle gelişmeye ve genişlemeye açıktır. 

Kontenjan Sayısı Ne kadardır?

Bölümümüz kontenjan sayısı 25 olup, 20 adet de yabancı uyruklu öğrenci kontenjanımız vardır.

Eğitim Dili

Eğitim dilimiz Türkçe olup, isteğe bağlı İngilizce hazırlık sınıfı okuma fırsatı sunmaktayız.

Bölüm Müfredatımız

Bölüm müfredatında çeşitli teorik ve uygulamalı derslere ilave olarak İşletmede Mesleki Eğitim Programı (İMEP) vardır. İlk yıl Fizik, Kimya, Matematik ve Bilgisayar ağırlıklı temel dersler, İkinci yıl, Fizik bilimine temel oluşturan dersler daha ağırlıklı olmakla beraber, 3. ve 4. sınıflarda alt alanlara ait temel dersler yer almaktadır. 4 yıllık lisans programı kapsamında Temel Fizik-I, Fizik-II, Temel Kimya, Temel Bilgisayar ve Bilgisayar Programlama, Optik ve Dalgalar Laboratuvarı, Elektronik Laboratuvarı, Atom ve Molekül Fiziği Laboratuvarı ve Nükleer Fizik laboratuvarı olmak üzere 8 farklı uygulamalı ders mevcuttur. Zorunlu olan temel dersler çağın gereksinimleri de dikkate alınarak açılacak çeşitli teknik seçmeli derslerle desteklenecektir. Öğrencilerimiz 7. dönemlerini tam zamanlı olarak ilgi alanlarına uygun bir işletmede geçirerek son dönemlerinde ilave derslere ek olarak bitirme çalışmaları ile almaları gereken 240 kredilik lisans müfredatını tamamlayacaklardır.

***BTÜ-Fizik Bölümünün Mevcut Diğer Fizik Bölümlerinden Farkı Nedir?

Bölümümüz hem ülkemizde bulunan diğer Fizik Bölümlerinden hem de aynı ilde mevcut olan Bursa Uludağ Üniversitesi Fizik Bölümünden farklı olarak İMEP modeline sahip bir eğitim müfredatıyla açılan tek bölümdür. Bu eğitim modeli ile en eski temel bilimlerden biri olan fizik biliminin sektörle entegrasyonu ve endüstriyel/sektörel fizik çalışmalarının yaygınlaştırılması konusunda etkin bir role sahip olması amaçlanmıştır. Bunu yaparken, sunulacak eğitim müfredatında temel fizikten ödün vermeden İMEP modelini destekleyecek zorunlu ve seçmeli derslerle öğrencilerin desteklenmesi sağlanacaktır. Ders müfredatında bulunan zorunlu ve seçmeli derslere ilave olarak öğrenciler 7. dönemlerini sektörde geçirecek ve ulusal&uluslararası teknolojik gelişmeler ışığında bilinçlenmeleri, gerekli fiziki alt yapıyı ve tecrübeyi edinerek donanımlı bir şekilde kendilerini ileriye hazırlamaları hedeflenmiştir. Buna ek olarak öğrencilerimize 8. dönemlerindeki bitirme çalışmasını ister sektörle ister akademisyenlerle veya ortak olarak yürütebilme özgürlüğü sunulmaktadır.

Diğer taraftan bölümümüz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi altında açılan tek temel Fizik Bölümüdür. Bu durumda fizik öğrencileri ile mühendislik öğrencileri arasında kaynaşma ve yakın temas daha kolay sağlanacaktır. Böylece öğrencilerimiz mühendislik bölümlerinden öğrencilerle ortak öğrenci projeleri yapmak ve bilgi alışverişinde bulunmak gibi bazı avantajlı imkânları da yakalayabileceklerdir.

***İMEP Programı nedir?

BTÜ-İMEP sınıf/laboratuvar dersleri dışında, ilgili sektörle ortak projelendirilmiş, birlikte yönetilen ve işyerinde uygulanan bir eğitim modelidir. Bu modelde öğrencilere, okulda öğrendiği temel akademik bilgileri ve kavramları sahada tanıma ve uygulama fırsatı sunulur. Böylece, okulda alınan temel bilgiler saha çalışmalarıyla birlikte yeniden anlamlandırılır.  Söz konusu modelin hazırlık süreci seçkin firmaların insan kaynakları birimleri, Ar-Ge birimleri, benzer ortak eğitim modellerini uygulamakta olan üniversiteler ve öğretim üyelerimiz ile istişarede bulunularak titizlikle sürdürülmüştür. Benzer yaklaşımların kullanıldığı yurtdışı üniversitelerdeki işleyiş de dikkate alınarak BTÜ-İMEP modelinin son hali verilmiştir.

BTÜ-İMEP programı ile öğrencilerimize şu niteliklerin kazandırılması hedeflenmektedir:

●      Sanayi ile iletişimde erken tecrübe kazanılması

●      Mezuniyeti sonrası sektöre uyum sürecinin kısaltılması

●      Sektörde uzmanlaşılacak alanın belirlenmesindeki temel öngörülerin kazanılması

●      İstihdamda öncelik kazanılması

●      Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğinin kurumsallaştırılmasının sağlanması

BTÜ-İMEP’in uygulandığı eğitim planından da anlaşılacağı gibi, üniversitemizdeki eğitimin ilk üç yılı kampüsteki laboratuvar destekli teorik dersler ile sürdürülmektedir. Eğitim planı dahilinde, öğrencilerimiz 7. yarıyılda BTÜ-İMEP programına katılmaktadır. Lisans öğreniminin son döneminde ise, kampüs eğitiminde edinilen akademik bilgiler ile BTÜ-İMEP kapsamında edinilen endüstriyel tecrübe birleştirilerek, bir bitirme çalışması yaptırılmaktadır. Söz konusu bitirme çalışması sayesinde, hem öğrencilerin BTÜ-İMEP programında görev aldıkları kurumlar ile iletişimlerinin sürdürülmesi sağlanmakta, hem de endüstriyel problemlerin bilimsel yaklaşımlar ile gerçekçi şekilde ele alınmasını içeren bir üniversite-sanayi işbirliği örneği ortaya konulmaktadır.

Fizik Bölümünde Öğrenciyken Hangi Yurt İçi ve Yurt Dışı İmkânlardan Faydalanılabilir? Diğer Burs Olanakları Nelerdir?

Erasmus+ programı ve Mevlana değişim programları ile öğrenciler yarım dönem veya 1 yıl yurtdışı imkânı yakalayabilirler. Ayrıca Farabi ve temel bilimler için mevcut diğer programlardan faydalanarak dönemlik olarak ülke içerisindeki farklı üniversitelerde de ders alabilirler. Başarı durumunu belli bir seviyenin üzerinde tutan öğrenciler çeşitli projeler ile desteklenerek yurtdışı bağlantılı projelerde de yurtdışı deneyimi edinebilirler. Ayrıca yurt içi bazı burs programlarının detaylarını aşağıda bulabilirsiniz. TÜBİTAK’ın aşağıdaki burs programlarını inceleyebilirsiniz.

● 2205 - Lisans Burs Programı:

https://www.tubitak.gov.tr/tr/burslar/lisans/burs-programlari/icerik-2205-lisans-burs-programi

● 2209 - A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı:

https://www.tubitak.gov.tr/tr/burslar/lisans/burs-programlari/icerik-2209-a-universite-ogrencileri-arastirma-projeleri-destekleme-programi

● 2209 - B - Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı: 

https://www.tubitak.gov.tr/tr/burslar/lisans/burs-programlari/icerik-2209-b-universite-ogrencileri-sanayiye-yonelik-arastirma-projeleri-destegi-programi

BTÜ-Fizik Okurken Hangi Bölümlerden Çift Anadal veya Yandal Yapılabilir?

Fizik okuyan öğrenciler gerekli şartları sağladıkları müddetçe, Matematik, Kimya, Bilgisayar ve diğer tüm mühendislik bölümlerinden çift anadal veya yandal imkânları yakalayabilirler.

BTÜ-Fizik Bölümünden Mezun Olan Fizikçiler Nerelerde Çalışabilir?

Fizikçiler kendilerine sunulan eğitimi iyi değerlendirip, kendilerini geliştirmeye açık oldukları takdirde birçok alanda kurumsal ya da pek çok şirkette çalışabilirler. Ayrıca araştırmacı yönleri kuvvetli ve fizik alanında istekli fizikçiler akademik kariyer yapabilirler. İş imkânlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

● Savunma sanayi şirketlerinde (TÜBİTAK, Aselsan, Tusaş, Roketsan) ve özel sektörde opto-elektronik alanlarında, 

● Enerji sektörü, yenilenebilir enerji, nükleer enerji, enerji depolama alanlarında uzman olarak,

● Sanayi sektörü, organize sanayi bölgeleri, fabrikalar vb. kuruluşların Ar-Ge merkezlerinde, üstün nitelikli malzeme (polimerik, metalik, seramik, nanoteknolojik vb.) üretiminde,

● Sağlık ve medikal fizik alanlarında,

● Radyasyon, atom, molekül ve parçacık fiziği uzmanlığı gerektiren laboratuvarlarda,

● NMR vb. tıbbi cihaz, ameliyathane gibi birçok alt sistemden oluşan sağlık ekipman üretimi ve kurulumu için çeşitli şirketlerde,

● Otomotiv sektöründe pil, batarya vb. ürünlerin Ar-Ge ve test merkezlerinde,

● İş sağlığı ve güvenliği birimleri, yangın, ses vb. izolasyon test merkezlerinde,

● Nükleer enerji santrallerinin kurulumu, işletilmesi, onarımı, modifiyesi vb. alanlarda,

● Eğitim danışmanlık birimlerinde,

● Endüstriyel radyografi ile kalite kontrol işlemlerinin yürütülmesinde,

● Havacılık ve uzay çalışmalarının yürütüldüğü birimlerde,

● Bilimsel araştırma projelerinde,

● Akademisyen olarak üniversitelerde fizikçiler istihdam edilebilir.

BTÜ-Fizik Bölümünce Mühendislik Öğrencileri İle Yürütülen Ortak Çalışmalar:

Bölümümüzden Fizik dersi alan tüm öğrenciler Fizik Bölümü Öğretim Üyeleri ile pandemi sürecinde bulundukları illerde ekipler kurarak tele/video-konferanslarla “evimiz atölyemiz” ve “proje mesafe tanımaz” diyerek evlerini ve buldukları her yeri atölyelere çevirdiler. Fiziğin temel ilkelerinden yola çıkarak suda en az titreşimle yüzen, su altında farklı görevler yapabilen, engelden kaçan ve enkaz altında rahat hareket edebilen “robot”lar, zeminden piezoelektrik yardımıyla elektrik üreten “enerjik zemin”, polimer ve ahşabın sanatla buluştuğu “dekoratif lamba” gibi farklı mühendislik alanlarındaki öğrencilerle son 3 yılda 100’e yakın proje gerçekleştirdiler.  Projelerini aldıkları raporlama, intihal, malzeme seçimi, tasarım, montaj ve video eğitimleri ile sunarak tamamladılar. BTÜ'yü seçen gençlerimizin takım çalışması ile çok farklı alanlarda projeler yapabileceklerini göstermiş oldular. BTÜ Fizik Bölümünü seçecek aday öğrencilerimize aynı sıcak ortamı sunmaya bizler hazır ve tecrübeliyiz sizlerin enerjisini bekliyoruz. (https://yeserenerji.com/yeseren-projeler-2021/).

Ayrıca,

* Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı'na bağlı TEKNOFEST atölyelerinde çalışarak TEKNOFEST yarışmalarına katılabilirsiniz.

* Üniversitemizde mevcut çeşitli öğrenci toplulukları ile farklı faaliyetlerde bulunabilir kendinizi farklı alanlarda geliştirebilirsiniz.

* Tarihi dokusu, doğal güzellikleri, gelişmiş sanayisi ve İstanbul gibi mega kentlere yakın olan Bursa’da öğrenci olmanın avantajları bölümümüzün sunduğu avantajlarla birleşince BTÜ-Fizik Bölümü fizik severler için değerlendirilmesi gereken oldukça cazip bir fırsattır.

* Bölümümüz akademik personelinin yer aldığı bir telegram hesabımız bulunmaktadır. Sorularınızı doğrudan Öğretim üyelerimize sorabilme kolaylığı sunmaktayız.

Telegram hesabına bu linkten ulaşabilirsiniz: https://t.me/+Fw_4HHRnCjU3NTA0

BTÜ-Fizik Bölümünden Mezun Olduktan Sonra Hangi Programlarda Yüksek Lisans ve Doktora Yapılabilir?

Fizik Bölümünden mezun olacak öğrenciler bölümümüzde Yüksek Lisans ve Doktora yapabilecekleri gibi üniversitemiz bünyesindeki diğer tüm anabilim dallarında da alan dışı olarak lisansüstü eğitim yapabilirler. Ayrıca dil becerilerini geliştiren mezunlarımız başta MEB bursu olmak üzere çeşitli yurt içi ve yurt dışı burslardan faydalanarak yurt dışında yüksek lisans doktora yapma fırsatı da yakalayabilir. 

BTÜ-Fizik Bölümü Akademisyenlerince Yürütülen Çalışmalar Nelerdir?

Bölümümüzü tercih edecek adaylar, deneyimli öğretim üyeleri ile temel nükleer fiziğin sağlık, gıda, tarım, çevre ve güvenlik alanındaki uygulamaları, nükleer enerji, atom ve molekül fiziği, spektroskopik uygulamalar ve günümüz teknolojisinde önemli bir yere sahip olan lazer teknolojisi üzerine teorik ve deneysel çalışmalar yürütebileceklerdir. Radyasyonun kullanıldığı alanlarda iyonize radyasyondan korunmak için koruyucu malzemelerin modellenmesi ve üretimi, kanser tedavisinde eşdeğer malzemelerin modellenmesi, üretimi ve karakterizasyonu, ve daha genel olarak radyasyonun madde ile etkileşiminin farklı uygulamalarını içeren teorik ve deneysel çalışmaları gerçekleştirme imkanı bulacaklardır. 

Nükleer teknolojinin gündem olduğu ve ülkemizde çalışmaları devam eden bu ileri teknoloji için yetişmiş insan gücü oldukça yetersizdir. Gerek radyasyon bilgisi gerekse nükleer teknolojiler kapsamında bölümümüzde yetişecek öğrencileri ileride ülkemizin nükleer gücüne güç katacaklardır.

Öğretim Üyelerimizin uluslararası işbirliği fırsatlarından yararlanarak ülkemizde ve dünyada bu alanlarda çalışmalar yürüten birimlerde (CERN-ISOLDE, CERN-ATLAS, Belçika-IRMM, Belçika AXES, Fransa-SKC, ABD-ORLN, Almanya-GFZ) bulunma ve kendilerini geliştirme fırsatları yakalayabileceklerdir. Öğretim Üyelerimizin yurt içi ve yurt dışı çeşitli proje tecrübeleri mevcut olup öğrencilerimiz için hazırlanacak projelerle bu tecrübelerden öğrencilerimizde faydalanabileceklerdir.

Yüksek Enerji ve Parçacık Fiziği Grubu Öğretim Üyelerimizin bağlantıları vasıtasıyla İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN) de CMS deneyindeki çalışmalar hakkında bilgi sahibi olarak CERN'deki çalışmaları yakından izleme ve çalışmalara katılma imkânı kazanabileceklerdir. Temel parçacıklardan kuarklar ve gluonlar tarafından oluşturulan, Egzotik Hadronlar üzerine teorik ve deneysel çalışmalar yapabileceklerdir. Konu ile ilgili Tübitak-1001 projemiz Almanya Münih Teknik Üniversitesi ile ortak yürütmektedir. Avrupa Gelecek Parçacık Hızlandırıcıları Komitesi - Genç Araştırmacılar paneli Türkiye temsilciliği bulunan Öğretim Üyelerimiz Bursa Teknik Üniversitesi'nin yenilikçi vizyonu kapsamında, hem Parçacık Fiziği alanındaki uluslararası işbirliği içeren çalışmalarına devam etmekte, hem de edinmiş olduğu tecrübe ve teknikleri, üniversite-sanayi işbirlikleri kapsamında teknoloji uygulama ve geliştirme çalışmalarına aktarmaktadır.

Kuantum mekaniğinin keşfi ile malzemelerin fiziksel özellikleri anlaşılabilir olmuş ve katıhal fiziği alanında yapılan çalışmalar önem kazanmıştır. Özellikle, silikon teknolojisinde yaşanan gelişmeler ile birlikte transistor gibi elektronik aygıtların yapı taşı olan mikro-elektronik malzemeler geliştirilmiş ve teknolojide büyük atılımlar meydana gelmiştir. Günümüzde ise bu boyutlar bin kat daha düşürülerek nanometre boyutunda elektronik malzemeler geliştirilmektedir. Elektronik teknolojisinin yanı sıra, nano-boyutlu malzemeler güneş hücreleri ve enerji depolama sistemleri gibi, yenilikçi enerji malzemelerinin kilit taşını oluşturmaktadır.

Katıhal fiziği eğitimi almış öğrenciler, malzemelerin opto-elektronik uygulamaların yanı sıra spintronik gibi manyetik özelliklerin ön plana çıktığı uygulamaların temel prensiplerini de öğrenebilmektedir. Öğrencilerimiz, son gelişmelerin ve teknolojilerin sıkı bir şekilde takip edildiği bölümümüzde tüm teknolojik cihazlarda kullanılan yarıiletken malzemeler, bilgisayar programları, manyetik malzemeler, temiz enerji kaynakları, sensörler, yenilikçi malzemeler ve üretim sistemleri ile ilgili geniş çapta araştırmalar yaparak projelere dahil olabilirler. Bölümüzde Katıhal fiziği alanında çalışmalar yapan öğretim üyelerimiz, güneş hücreleri ve yarıiletken malzemelerin uygulamaları konularında üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü ve TÜBİTAK tarafından desteklenen bilimsel çalışmalar yürütmektedir. Organik Alan Etkili Transistör üretimi ve incelenmesi, silikon nano çubuk üretimi ve elektriksel özellikleri, fotopolimerizasyon süreçlerinin floresans spektroskopisi, Foto-DSC, Lazer Flaş Fotoliz ile incelenmesi ve matematik modellemeleri, karbon nanotüplü kaplamaların elektriksel özellikleri, lifli biyopolimerlerin yıpranmalarının ESR ile incelenmesi, rüzgâr türbini kompozit kanat üretimi, manyetik fırlatma cihazının geliştirilmesi, yenilenebilir enerji üzerine de farklı çalışmalarda yürütülmektedir. Bunlardan, Polimer ışık lifi üretimi teknolojisinin geliştirilmesi (DPT), İletken polimer yarıiletken malzemelerle ince film transistörlerin üretimi ve elektriksel özelliklerinin incelenmesi (TÜBİTAK), In situ fotobaşlatılmış polimerizasyon reaksiyonu ile jelleşme ve difüzyon mekanizmalarının Floresans Spektroskopisi yöntemiyle incelenmesi (ODAP), Altın katalizör kullanarak silikon nanoçubuk üretimi (BAP), Nemden elektrik eldesi (TÜBİTAK) tamamlanmış projelerdir.

Yukarıda bahsedilen spektroskopik tecrübeler dışında öğrencilerimiz, malzeme karakteristiği konusunda da çeşitli deneyimlere sahip olan Öğretim Üyelerimizle mineraller (Ametist, Kalsedon vb.) başta olmak üzere polimer kompozitlerin, yarıiletkenlerin ve fosfor malzemelerin nadir toprak elementi katkılandırılmış hallerinin lüminesans özelliklerini incelemenin yanı sıra çeşitli yapısal, morfolojik, termal ve optik özelliklerini inceleyerek malzemenin karakteristiği hakkında detaylı veriler ışığında bilgi sahibi olmayı içeren bilimsel çalışmaları yapabilecek donanıma kavuşacaklardır. Öğrencilerimiz, fizik bölümünde görülen derslerin katkısıyla farklı teknikleri tanıyarak günümüz teknolojisini yakından ve detaylı olarak özümseyecek bir çalışma alanı elde etmiş olacaklardır."

Ülkemiz sorunlarına çözüm üretebilecek, bilimsel etiğe bağlı ve kendi değerlerine saygılı gençler yetiştirmeyi hedefliyoruz.

Sizleri aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

Sağlık ve başarı dolu günler dilerim.

Prof. Dr. Songül AKBULUT ÖZEN

Fizik Bölümü Bölüm Başkanı

songul.akbulut@btu.edu.tr




24 Temmuz 2022