Tarihçe

Ülkemizdeki modern yükseköğretimin ilk uygulaması sayılabilecek Darülfünun kurma fikri, 1846’da ortaya çıkmış ve ilk Darülfünun 1863 yılında açılmıştır. İlk Darülfünun’da matematik ve fen bilimleri konferans-dersler şeklinde verilmiştir. Ülkemizde dört Darülfünun kurulmuştur ve yapısında beş ayrı şube vardır. Bunlardan biri de Fen bilimleri ve matematik eğitimi yapan “Ulum-ı Riyaziye ve Tabiye Şubesi”dir. Bu şube bugünkü İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nin temeli olarak sayılabilir. Bu şubede verilen fizik eğitimine bakarsak; Riyazi Fizik, Tecrübi Fizik, Elektrik ve Atom Fiziği dersleri verilmiştir. İstanbul Darülfünun Fen Fakültesi’nde fizik eğitimi 1933 Üniversite Reformu’na kadar yukarıdaki şekilde devam etmiştir. Bu oluşum Avrupa’daki örneklerine uygun olarak Türkiye’nin ilk Fizik Bölümü olarak kabul edilebilir. 1933’te Üniversite Reformu yapılmış ve Darülfünun yürürlükten kaldırılarak, 1 Temmuz 1933′te İstanbul Üniversitesi kurulmuştur. Reformla beraber Fizik Bölümü iki Enstitüye ayrılarak, Genel Fizik Kürsüsü ve Denel Fizik Kürsüleri oluşturulmuştur. Takip eden yıllarda farklı üniversitelerde fizik kürsülerinin sayısı artmaya başlamıştır. 1981 yılında 2547 YÖK Yasası ile mevcut Fizik Kürsüleri kaldırılarak bugünkü Fizik Bölümlerinin yapısı oluşturulmuştur.

Fizik bölümlerinin oluşturulduğu ilk 10 üniversite sırasıyla, 1. İstanbul Üniversitesi, 2. Ankara Üniversitesi, 3. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 4. Atatürk Üniversitesi (İlk bölüm sistemi bu üniversitede oluşturulmuştur), 5. Ege Üniversitesi, 6. Karadeniz Teknik Üniversitesi, 7. Hacettepe Üniversitesi, 8. Boğaziçi Üniversitesi, 9. İnönü Üniversitesi ve 10. Selçuk Üniversitesi’dir. Devam eden yıllarda Fizik Bölümlerinin sayısında 2010 yılına kadar sürekli bir artış olmuş, 2011 yılından başlayarak keskin bir düşüş gözlenmiştir. Bugün toplam 184 üniversitede Aktif (40) ve Pasif (44) Fizik Bölümlerinin sayısı 84'tür. Bursa Teknik Üniversitesi bünyesinde Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi altında yer alan Fizik Bölümü ile Fizik Bölümü bünyesinde Fizik Anabilim Dalı'nın açılması Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 06.07.2017 tarihli Genel Kurul Toplantısıyla uygun bulunmuştur. 2020 yılında ilk önce yüksek lisans programı aktif hale gelmiştir. 2021 yılı Mayıs ayında doktora programına Haziran ayında ise Lisans programına Yüksek Öğretim Kurumu’ndan onay çıkmıştır.