Bölüm Başkanı Mesajı

Sevgili Öğrenciler ve Değerli Ziyaretçiler,

Bursa Teknik Üniversitesi, 2010 yılında Türkiye’nin 5. Teknik Üniversitesi, Bursa’nın ise 2. Devlet üniversitesi olarak kurulmuştur. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan Fizik Bölümümüz Bursa/Yıldırım, Mimar Sinan yerleşkesinde eğitim vermektedir.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakülteleri altında açılan tek Fizik Bölümü olan bölümümüz 2017 yılında kurulmuş olup, 2020 yılında ilk önce yüksek lisans programımız aktif hale gelmiştir. 2021 yılı Mayıs ayında doktora programımıza Haziran ayında ise Lisans programımıza Yüksek Öğretim Kurumu’ndan onay çıkmıştır. Böylece Lisans ve Doktora Programlarımıza 2021-2022 akademik yılı Güz yarıyılından itibaren öğrenci kabul edilmeye başlanacaktır.

Fizik bilimi en eski tarihlerden bu güne farklı alanların gelişiminde etkin rol oynamış ve yol gösterici olmuştur. Tarihsel çizgi üzerinden bakıldığında Fizik disiplini öncelerde felsefe, kimya, matematik ve biyolojinin bazı dalları ile birlikte anılırken 16.yy’dan bu yana kendi çerçevesini çizerek modern toplumun oluşumuna önemli katkı sağlayan bir disiplin haline gelmiştir. Her ne kadar kendi çerçevesini çizse de Fizik disiplini, Matematiksel Fizik, Kuantum Fiziği/Kimyası, Termodinamik, Katıhal Fiziği, Nükleer Fizik vb. alanları nedeniyle Matematik, Kimya, Malzeme Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Tıp gibi disiplinler ile doğrudan ilişki içerisindedir. Bu açıdan bakıldığında en eski ve temel disiplin olan Fizik, günümüz dünyasında modern teknolojinin yapı taşlarını oluşturan diğer disiplinlerin oluşumunda oldukça önemli bir yere sahiptir.

Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar ve geliştirilen teknolojiler toplumun yaşam standardını yükseltmeyi, refah düzeyini artırmayı, sağlık, eğitim, enerji, ulaşım, iletişim ve güvenlik gibi temel toplumsal ihtiyaçları yüksek standartlarda karşılamayı hedeflemektedir. Nanoteknoloji, biyoteknoloji, iletişim teknolojileri, uzay teknolojileri, malzeme bilimi ve teknolojileri, enerji teknolojileri, gıda, savunma sistemleri ve medikal teknolojiler günümüz teknolojileri olarak öne çıkmaktadır. Tüm bu teknolojilerin temelini oluşturan fizik biliminin anlaşılması Ar-Ge faaliyetlerini yürütülebilmesi için son derece önem arz etmektedir. Dünyada ileri düzeyli bilimsel araştırma ve teknoloji geliştirme çalışmaları seçilmiş öncelikli Ar-Ge alanlarında disiplinlerarası bir anlayışla mümkün olmaktadır. Öte yandan Fizik Temelli Endüstri Avrupa Ekonomileri için, teknoloji ve uzmanlık anlamında fiziğin kullanıldığı ve kritik anlamda ihtiyaç duyulan sektörlerin genel adıdır. Fizik temelli endüstri tanımına, çalışanlarının fizik alanında eğitim almış olmalarını ve üretim amaçlarını gerçekleştirebilmek için fizik sonuçlarına ya da fizik teorilerine yüksek ağırlıkta ihtiyaç duyan alt sektörler katılmıştır.

Bölümümüz hem ülkemizde bulunan diğer Fizik Bölümlerinden hem de aynı ilde mevcut olan Bursa Uludağ Üniversitesi Fizik Bölümünden farklı olarak İşletmede Mesleki Eğitim Programı (İMEP) modeline sahip bir eğitim müfredatıyla açılmış olması dolayısıyla farklılık arz etmektedir. Böylece en eski temel bilimlerden biri olan fizik biliminin sektörle entegrasyonu ve endüstriyel/sektörel fizik çalışmalarının kanıksanması konusunda etkin bir rol model olmak amaçlanmıştır. Bunu yaparken de, sunulacak eğitim müfredatında temel fizikten ödün vermeden İMEP modelini destekleyecek zorunlu ve seçmeli derslerle öğrencilerin desteklenmesi sağlanacaktır. Ders müfredatında bulunan zorunlu derslere ilave olarak öğrenciler 7. dönemlerini sektörde geçirecek ve ulusal ve uluslararası teknolojik gelişmeler ışığında bilinçlenmeleri, gerekli fiziki altyapıyı ve tecrübeyi edinerek donanımlı bir şekilde kendilerini ileriye hazırlamaları hedeflenmiştir. Buna ek olarak öğrencilerimizin 8. dönemlerindeki bitirme çalışmalarını ister sektörle ister akademisyenlerle çalışma yürüterek yapabilme özgürlüğünü de kendilerine sunmaktayız. Tarihi dokusu, doğal güzellikleri, gelişmiş sanayisi ve İstanbul gibi mega kentlere yakın olan Bursa’da öğrenci olmanın avantajları bölümümüzün sunduğu avantajlarla birleşince BTÜ-Fizik Bölümü fizik severler için değerlendirilmesi gereken güzel bir fırsat olarak belirmektedir.

Bölüm olarak tüm öğrenci adaylarına her daim kapımız açıktır. Sizlere sağlıkla güzel günlerde başarılı bir eğitim hayatı diliyorum.

Saygılarımla

Prof. Dr. Songül AKBULUT ÖZEN

Bölüm Başkanı