BTÜ’de Geliştirilen Sistemle Ormanlar Daha Güvende
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Üniversite - Sanayi İşbirliği çerçevesinde yürüttüğü çok sayıdaki proje ile yenilikçi teknoloji ve ürünleri ortaya koymaya devam ediyor. BTÜ gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalar sonucunda elde ettiği teknoloji ve ürünler ile ülke kalkınmasına da katkı sunuyor.


BTÜ, Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarıyla sürdürdüğü işbirlikleri ile birbiri ardına ortaya koyduğu ürünlere bir yenisini daha ekledi. Bu yeni ürün sadece Türkiye’nin değil dünyanın da büyük sorunu olan orman yangınlarına karşı kullanılacak “DeepWatcher Termal Radarı” oldu. Devreye alınması ile orman yangınlarına yapılacak ilk müdahalenin süresini kısaltacak olan “DeepWatcher Termal Radarı”, BTÜ’lü bilim insanı Doç. Dr. Haydar Özkan'ın yürütücüsü olduğu proje ile üniversite-sanayi işbirliğinde geliştirildi. Bu yeni teknolojinin seri üretimi de Canvoate Group tarafından gerçekleştirildi.


BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Haydar Özkan, yapay zekâ, derin öğrenme ve gelişmiş görüntü analizi kullarak orman yangınlarının erken tespitini sağlayarak zaman kaybetmeden müdahale edilerek büyümesini önleyecek “DeepWatcher Bispectral Termal Radarı Sistemi” geliştirdi. BTÜ’nün sunduğu geniş laboratuvar altyapısı ile Canovate Balistik Sistemler Sanayi ve Ticaret A.Ş. tesislerinde yerli ve milli imkânlar ile geliştirilen “DeepWatcher Termal Radarı” ormanları gözetleme görevini üstlenecek. Geliştirilen sistem, hem kızılötesi ışınlar (infrared) hem de gündüz kamerası ile orman yangınlarının çıkış anında tespit edilmesini sağlayacak. Radar sistemi, yangın tespiti gerçekleştirdiği anda alarm üreterek, yangının konum bilgisini söndürme ekiplerine iletilebilme özelliğine de sahip. Böylelikle ekiplerin doğru konuma zaman kaybetmeden yönlendirilebileceği bildirdi.  


BTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Özkan: “Geliştirdiğimiz sistemle ormanlarımız daha güvende”

BTÜ öğretim üyesi Özkan yaptığı açıklamada çalışmalarına verdiği destekten dolayı Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar olmak üzere BTÜ’nün akademik ve idari personeline teşekkür etti. Özkan açıklamasının devamında “Orman yangınları sonucunda birçok canlı ve yeşil alan zarar görmekte. Geliştirdiğimiz termal radar, orman yangınlarını kontrol altına almayı kolaylaştıracak bir sistem. Bu sayede habitatın göreceği zarar ile birlikte can ve mal kayıpları da en aza indirgenebilecektir. BTÜ’nün Canvoate Group ile iş birliği neticesinde iki yıla yakın bir sürede geliştirdiğimiz DeepWatcher Bispectral Termal Radarı sayesinde, orman yangınlarına daha erken ve etkili müdahale edilebilecektir. İlk müdahale zamanının kısalmasının doğal sonucu olarak yangınla mücadelenin etkinliği artacak ve yangının kontrol altına alınma süresi de kısalacaktır. DeepWatcher Bispectral Termal Radarının yaygın kullanımı ile birlikte artık ormanlarımız daha güvende olacak” ifadelerini kullandı.


Doç. Dr. Özkan, sistemin Canvoate Group tarafından seri üretime alınması ile kısa sürede pek çok ülkeden de yoğun talep geleceğine inandığını söyledi.

25 Ağustos 2023