Yapay Zekânın Sektörlerdeki Kullanımı Ele Alındı
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesinde (BTÜ) ‘Yapay Zekâ Uygulamaları Kış Okulu’ eğitimi gerçekleştirildi. 2 gün süren eğitimlerde BTÜ akademisyenleri, 300’e yakın katılımcıya yapay zekânın sektörlerdeki kullanım alanlarını uygulamalı olarak anlattı.


BTÜ yapay zekâ konusunda bilimsel farkındalık kazandırılmasını amaçlayan yeni bir etkinliğe imza attı. Bu kapsamda 20-21 Şubat tarihlerinde ‘Yapay Zekâ Uygulamaları Kış Okulu’ düzenlendi. Yüzde 50’si BTÜ öğrencilerinden, yüzde 25’i farklı üniversite öğrencilerinden, yüzde 20’si kamu kurumları ile özel sektör temsilcilerinden ve yüzde 5’i de akademisyenlerden oluşan çevrimiçi etkinlikte, 300’e yakın katılımcı yerini aldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, BTÜ’nün teknolojik gelişmeleri önemseyen genç ve dinamik bir üniversite olduğunu vurguladı. Çağlar, “BTÜ olarak teknolojiyi verimli kullanan ve teknolojiyi geliştirebilen mezunlar yetiştirmek üzere eğitim – öğretim çalışmalarımızı sürdürüyoruz. TÜBİTAK Yapay Zekâ Ekosistem çağrı programında iki sene üst üste proje alma başarısı gösteren az sayıdaki üniversiteden biriyiz. Yine üniversitemizin tüm alanlardaki öğrencileri, Yapay Zekâ derslerini alma ayrıcalığını yaşıyor” dedi.


“Okul Önemli Bir Kaynak Niteliğinde”

BTÜ öğretim üyelerinin katılımcılara iki gün boyunca, yapay zekânın sektörlerdeki kullanım alanlarını uygulamalı olarak anlatacağını ifade eden Çağlar, “Bu anlamda etkinliğimiz,  günümüzde hemen hemen her sektörde etkili bir şekilde uygulanan yapay zekâ teknolojisini daha iyi anlamak ve kullanmak isteyen herkes için önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Her bir konu başlığı altında, teorik bilgi ve pratik uygulama bir araya getirilerek, siz katılımcıların yapay zekâyı daha derinlemesine anlamaları ve günlük hayatta kullanabilecekleri beceriler geliştirmeleri hedeflenmekte” diye konuştu.


Yapay Zekâ Alanında Öne Çıkan Üniversite

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Uyanık da “Yapay zekâ artık hayatımızın her alanında karşımıza çıkan bir bilim alanı. Biz de BTÜ olarak yapay zekâ konusunda bilinen bir üniversite olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yapay zekâya yönelik en önemli ürünlerimizden olan Yapay Zekâ Uygulamaları Kış Okulu’muzun çok faydalı ve verimli olacağını düşünüyorum” dedi. Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin ise “Yapay Zekâ Uygulamaları Kış Okulu’nun ilkini düzenliyoruz. Umuyoruz ki bu etkinliği, geleneksel hale getiririz. Faydalı olacağını düşündüğüm bu eğitim için üniversite yönetimine ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.


Uzmanlarından Uygulamalı ve Teorik Eğitimler

Açılış konuşmalarının ardından eğitimlere geçildi. Uygulamalı ve teorik olarak verilen eğitimin ilk gününde, Etkili Chatbot Kullanımı: ChatGPT ve Bard Üzerinden Uygulamalı Anlatım,  Yapay Zekânın Endüstriyel Uygulamaları,  Yazılım Geliştirmede Yapay Zekâ Kullanımı: Yapay Zekâ Destekli Kodlama Asistanları ve Sağlıkta Yapay Zekâ konuları ele alındı. İkinci günde ise; Kritik Karar Sistemlerinde Yapay Zekâ,  Üretim Yönetiminde Makine Öğrenmesi Tekniklerinin Uygulanması, Danışmasız Öğrenme Yöntemleri İle Genomik Verinin Analizi,  MATLAB ile Yapay Sinir Ağları Uygulamaları Biyolojik Ağların Oluşturulması ve Anlamlandırılması konu başlıkları katılımcılara detaylarıyla aktarıldı.


 


 


 


 


 

05 Mart 2024