Polimer Malzeme Mühendisliği Nedir?

Polimer malzeme mühendisliği; mühendislik ve temel bilimlerin ilkeleri ışığında, polimer bilimi ve teknolojisi, elastomerler, kompozit malzemeler, lif bilimi ve teknolojisi, teknik tekstiller, yapıştırıcılar, kaplamalar, otomotiv plastikleri ve filtre malzemeleri gibi alanlarda polimer esaslı malzemelerin tasarımı, üretimi, işlenmesi, geliştirilmesi, uygulanması, kalite kontrolü ve tüm bu aşamalar sırasında oluşabilecek teknik sorunların çözülmesi aşamalarında katkı sunabilecek, araştırma, bilgi, teknolojik değer üretme ve ürettiklerini hayata uyarlama becerisine sahip mühendis adaylarının yetiştirilmesini hedeflemektedir.

 

Polimerik malzemelerin yapısı, özellikleri ve performansı ayrıca bunun yanında çevresel etkileşimlerinin anlaşılması ve geliştirilmesi 20. yüzyılın en büyük mühendislik başarıları ve teknolojik gelişmeleri arasında gösterilmektedir.

Polimerler; cep telefonu, tablet, bilgisayar ve  arabalarda yapı malzemesi olarak; gemi, uçak ve yüksek performanslı spor ekipmanlarında (kayak takımı, snowboard, tenis raketleri, golf sopası ve  bisikletler gibi) komponent olarak kullanılmaktadır. Diğer taraftan ileri malzemeler, mühendislik polimerleri ve lifler, büyük önem arz etmektedir. Biyomedikal alanında; erteriyel stent, kalp kapakçıkları ve yapay eklem gibi hayat kurtaran malzemelerin üretiminde de polimerik malzemeler kullanılmaktadır. Kısaca polimerler hayatımızın her yerindedir.

POLİMER MALZEME MÜHENDİSLERİNİN ÇALIŞMA ALANLARI:

- Otomotiv Sektörü
- Lastik ve Kauçuk Sektörü
- Plastik Enjeksiyon
- Kompozit Sektörü
- Tekstil Sektörü
- Teknik Tekstiller Sektörü
- Elastomer Sektörü
- Kaplama Sektörü
- Yapıştırıcı Sektörü