Bölüm Başkanlığının Mesajı

Bursa Teknik Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümüne hoş geldiniz. Bölümümüz bünyesinde sunmakta olduğumuz lisans ve lisansüstü programlar hakkında bilgi alabilmek için web sitemizi incelemeye karar vermenize çok sevindik.

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği,  her türlü malzemenin özelliklerini, davranışlarını ve üretim süreçlerini kapsamlı olarak inceleyen, yeni malzemelerin ise tasarlanmasını, geliştirilmesini ve üretilmesini amaçlayan bir bilim ve mühendislik dalıdır.

Dünyamız hâlihazırda mevcut olan malzemeler tarafından yönlendirilmektedir. Günlük olarak tükettiğimiz birçok ürün, kullandığımız makine ve teknolojiler, yeni ve geliştirilmiş malzemeler sayesinde daha elverişli hale gelmektedir. Günümüzde otomobil endüstrisinde, yakıt tasarrufu sağlayan hafif araba gövdeleri üretilebilmektedir. Uçaklar yakıt tasarrufu sağlayarak daha hızlı uçabilmektedir. Cep telefonu ve tablet ekranları için ultra ince, hasara dayanıklı camlar üretilebilmektedir. Biyomedikal alanda, insan vücudunun parçalarını onarmak ve değiştirmek için biyolojik olarak uyumlu malzemeler kullanılabilmektedir. Ameliyatlarda, dikiş atılamayacak kadar küçük bölgelerde kullanılmak üzere doğadan esinlenerek üretilen bantlar geliştirilebilmektedir. İşin aslı, günümüzün endüstriyel sorunlarını çözebilmek için farklı sektörlerde kullanabileceğimiz yeni malzemelerin geliştirilmesine duyulan ihtiyaç hiç bitmemektedir. Bundan dolayı bölümümüz; lisans ve lisansüstü öğrencilerine, cevher hazırlamadan imalata, malzemelerin birçok alanda insanlığa fayda sağlayan ürünlere nasıl güvenli bir şekilde dönüştürülebileceğini öğretmeyi hedeflemektedir. Programımız öğrencilerini, elektronik, bilgisayar, biyomedikal, otomotiv, havacılık, taşımacılık, inşaat gibi çeşitli endüstri alanlarında çalışabilecekleri bir altyapı ile hazırlamaktadır. Bölümümüz mezunları, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği sektörlerinde araştırma-geliştirme (AR-GE) mühendisi, üretim mühendisi, proje mühendisi, kalite kontrol mühendisi, ürün geliştirme mühendisi ve satış mühendisi gibi pozisyonlarda çalışma imkânı bulabilmektedir.

Bölümümüze gelen öğrenciler, temel malzeme bilimi, malzeme üretimi ve karakterizasyonu alanlarında uygulamalı laboratuvar deneyimi ile sağlam bir altyapı kazanırlar. Buna ek olarak Bursa Teknik Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde öğrencilere, okulda öğrendiği temel akademik bilgileri ve kavramları sahada tanıma ve uygulama fırsatı sunan, ilgili sektörle ortak projelendirilmiş, işyerinde uygulanan bir eğitim modeli ile mühendisliğin de vurgulandığı bir program, İşletmede Mesleki Eğitim Programı (İMEP), da sunmaktadır.     

Bölümümüz, öğrencilerine bilgi ve becerilerini farklı bir akademik ortamda paylaşarak zenginleştirebileceği Farabi, Mevlana ve Erasmus gibi ulusal ve uluslararası öğrenci değişim programlarından etkin olarak faydalanabilmeyi de sağlamaktadır.

Bölümümüze katılacak olan öğrencilerimize, güçlü akademik kadromuz ve altyapımızla kaliteli bir mühendislik eğitimi sağlayacağımıza olan inancımız tamdır. Sizleri aramızda görmekten mutluluk duyacağız.


Bölüm Başkanlığı