Beyçelik Gestamp ve BTÜ İş Birliği ile TÜBİTAK 1505 Projesi

Beyçelik Gestamp Şasi Otomotiv Sanayi A. Ş. ve Bursa Teknik Üniversitesi gerçekleştirecekleri Üniversite-Sanayi İş birliği projesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Beyçelik Gestamp Şasi Otomotiv Sanayi Ar-Ge Merkezi ve Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gökay Bayrak’ın ortak yürütücülüğünde gerçekleşecek “Dalgacık Dönüşümü-Tabanlı Makine Öğrenmesi Yöntemleri Kullanarak Gaz Altı Kaynak Hatalarının Hibrit Sensör Yaklaşımı ile Tespiti ve Sınıflandırılması” başlıklı proje yaklaşık 18 ay sürecek. Projenin TÜBİTAK 1505 - Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı kapsamında destekleneceğini dile getiren BTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gökay Bayrak, projenin BTÜ’nün “Robotlar ve Akıllı Sistemler” konusunda uzman üniversite vizyonuna uygun şekilde ele alındığını ve özellikle sanayide otomotiv yedek parça üretiminde kaynak hatlarına yönelik olarak geliştirildiğini aktardı. Projeleri kapsamında kaynak hataları tespiti ve sınıflandırması için yapay zekâ temelli yeni bir sistem geliştireceklerinin altını çizen Bayrak, kaynak robotlarındaki belirsiz duruşların önüne geçerek üretimin kesintisiz devam ettirilmesini hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

09 Ağustos 2023