Bölüm Başkanı Mesajı

İnsanlar yaşayabilmek için tüm hayatları boyunca gıdaya ihtiyaç duyarlar. Tarımsal üretim için gerekli alanların giderek azalmasına karşın artan dünya nüfusu, küresel ölçekte insanların beslenme için ihtiyaç duydukları gıdaya ulaşmalarını zorlaştırmaktadır. Nitekim yıllar içinde gıda fiyatları diğer tüketim maddeleri ile karşılaştırıldığında daha fazla artmaktadır ve giderek fazla sayıda insan yeterli gıdaya erişememe sorunu ile karşı karşıya gelmektedir. Bu kapsamda tarladan sofraya yaklaşımı çerçevesinde hammaddenin gıda olarak tüketiciye ulaşmasına kadar ki her aşamasında aktif rol alan Gıda Mühendislerinin önemi her geçen gün artmaktadır. İlk lisans ve lisansüstü öğrencilerini 2015 yılında kabul ederek eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan bölümümüzün temel hedefi; sektörün ihtiyaç duyduğu özelliklere sahip, güncel bilgi ile donanmış, teorik bilgisini pratik uygulamalarla pekiştirmiş nitelikli gıda mühendisleri yetiştirmek ve lisansüstü çalışmalarla ülkemiz gıda endüstrisinin karşılaştığı sorunlara çözüm üretecek Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştirmektir. Gıda Mühendisliği lisans eğitimi temel bilim, temel mühendislik ve gıda bilimi/teknolojisi konularını kapsayan dört yıllık bir süreçtir. Bölümümüz eğitim-öğretim planı mezunlarımızın sektörün ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip olmasını sağlamak üzere itina ile oluşturulmuştur. Bu kapsamda öğrencilerimiz son yarıyılın tamamını intörn mühendis olarak sektörde çalışarak geçirecekler ve derslerde kazandıkları bilgi ve becerileri pratik uygulama ile pekiştirmiş olacaklardır. Ülkemizde çok az sayıda üniversitede uygulanan intörn mühendislik yaklaşımının öğrencilerimizin mezuniyet sonrasına hazırlanmasında kritik öneme sahip olduğunu düşünmekteyiz ve bu uygulamanın mezunlarımızın iş bulmalarını kolaylaştıracağına inanıyoruz.

Bölümümüz lisans ve lisansüstü programlarına bu sene kayıt olacak tüm öğrencilerimize hoş geldiniz diyor ve başarılar diliyorum.

 

Prof. Dr. Rasim Alper ORAL

Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı