Gıda Mühendisliği, temel bilimler (fen bilimleri) ve mühendislik bilimlerinden faydalanılarak gıdaların işlenmesine, proses optimizasyonuna, yeni teknikler geliştirilmesine, ekonomik fizibilitenin yapılmasına, gıdaların depolanmasına, raf ömrünün uzatılmasına, besleyici değerinin korunmasına, ürün çeşitliliğinin artırılmasına ve sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaşmasına dair konularda bilgi birikimine sahip olan ve etkin çalışmalar yapabilen mühendislik dalıdır. Gıda mühendisi olmak isteyen bir bireyin; temel bilimler (fizik, kimya, biyoloji ve matematik) konusunda belli bir altyapısının olması gerekliliğinin yanı sıra analitik düşünme, takımla birlikte hareket edebilme, Ar-Ge faaliyetleri yürütebilme ve kendini güncelleyebilme kabiliyetlerini taşıması beklenmektedir.
Gıda Mühendisliği Nedir?