Endüstri Mühendisliği, üretim ve hizmet sektöründe yer alan kuruluşların etkinliğini, verimliliğini ve kalitesini yükseltmek amacıyla; insan, teknoloji, malzeme, bilgi, enerji ve sermaye kaynaklarından oluşan iş sistemlerinin tasarımını, geliştirilmesini, denetlenmesini ve etkili bir şekilde yönetimini sağlayan bir mühendislik dalıdır. Başka bir ifade ile üretim/hizmet sektöründeki karmaşık problemlerin çözümünü sağlayabilecek etkili sistemlerinin tasarlanmasını, planlanmasını, iyileştirilmesini ve kontrolünü sağlamaya çalışan bir mühendisliktir.
Endüstri Mühendisi; sistemler ve süreçler tasarlayan, bunları en uygun şekilde yöneten ve sürekli olarak geliştiren/iyileştiren bir planlama mühendisidir. Endüstri mühendisi; alternatif kararlar arasında nasıl karar verileceğini bilimsel yöntemlerle belirleyen üst kademe yöneticidir. Endüstri Mühendisi; sürekli olarak yenilikçilik peşinde koşan ve müşteri isteklerine uygun yeni ürünler geliştirme projelerini koordine eden bir Ar-Ge mühendisidir. Endüstri Mühendisi; çalıştığı kurumun hizmet ve ürün kalitesini artıran, toplam kalite felsefesini uygulayan bir kalite mühendisidir. Maliyetleri azaltan, işletmenin rekabet gücünü artıran, verimlilik artışını sağlayan, bütün faaliyetlerin optimum seviyede yürütülmesini sağlayan bir verimlilik mühendisidir. Endüstri Mühendisleri; bugünün ve yarının liderleridir.
Endüstri Mühendisliği yetkinliğini mühendislik disiplininin yöntemleri ile matematik, fen, sosyal ve bilgisayar bilimlerindeki temel bilgi birikimlerinden kazanarak edinir. Bu doğrultuda Fakültemizde verilen Endüstri Mühendisliği eğitiminin amacı, liderlik özelliklerine sahip, modern çağa ayak uydurabilen, çalıştığı kurumların etkinliğini ve verimliliğini sürekli olarak artıracak, toplumsal ve bireysel refahın sağlanmasında bilinçli ve sosyal sorumluluğu yüksek, bilim ve teknolojiyi insanlığın hizmetine sunacak çözüm modelleri geliştiren mühendisler yetiştirmektir.
Endüstri mühendisliği bölümü, yöneylem araştırması (yönetim bilimi), üretim planlama ve kontrol, uygulamalı istatistik, kalite kontrol, insan kaynakları yönetimi, bilgisayar programlama, veritabanı yönetim sistemleri, yapay zeka ve uzman sistemler, lojistik, esnek imalat sistemleri, iş bilimi ve iş etüdü, yatırım analizleri ve planlanması, mühendislik ekonomisi, malzeme yönetimi, proje yönetimi, ergonomi gibi alanları kapsar.
Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrencilere "Endüstri Mühendisi" diploması verilir. Bölüm mezunlarının görev alanları arasında; işletmenin hedeflerine ulaşması için gerekli optimum kaynak bileşimini tespit etmek ve uygulamak, üst yönetim ile işletmenin diğer fonksiyonları arasında iletişimi kurmak, insan kaynakları yönetiminde görev almak, karar vericiye uygulanabilir alternatifler sunmak, kalite kontrol faaliyetlerini yürütmek, çeşitli faaliyet alanlarında planlama ve kontrol işlerini yürütmek sayılabilir. Bunun yanında üretim sistemleri kontrolü, yönetim, toplam kalite yönetimi, yöneylem araştırması, karar bilimleri, yapay zeka ve uzman sistemler, insan kaynakları yönetimi, üst kademe yöneticilik, yazılım, bilgisayar destekli endüstriyel sistemlerin tasarımı ve gerçekleştirilmesi gibi görevler de yer alabilirler. Ayrıca, üniversitelerde öğretim elemanı olarak akademik ilerleme kaydederken eğitim ve öğretime katkıda bulunabilir, bilimsel çalışma ve araştırmalar yapabilirler.
Günümüzün işletmelerinde insan-makine-bilgisayar (bilişim) ilişkileri kaçınılmaz olarak ortaya çıkmakta ve işletme problemlerine çözüm üretilmesinde, bilgisayar ve/veya bilişim boyutu çok büyük önem taşımaktadır. Bursa Teknik Üniversitesi, sürekli gelişen bilim, bilgi, araştırma ve teknolojiyi izleyerek bu gelişmelerin hızla işletmelere uygulanmasına önem vermektedir. Bu bağlamda, Endüstri Mühendisliği Bölümümüz, bu alanda hissedilen eksikliği giderecek yeni bir yaklaşım modelini yüksek öğretimimize ve işletmelere kazandıracaktır.
Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Aytaç YILDIZ